Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

π. Αθανάσιος Γιουσμάς: Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης Ένα του θαύμα. Άγιος Θεράποντας Μυτιλήνης


π. ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ: "ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟ". ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΆΓΙΟ


ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΣ-ΓΕΡΩΝ ΠΑΙΣΙΟΣ Ο ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ.


ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟ


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ο π.Πορφύριος και η επιστολή του π.Παϊσίου


O Αναστάσιμος Γέρων Πορφύριος


ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ MEGA 2011


Γέρων Πορφύριος, ο παιδαγωγός της αγάπης.wmv


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ: ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ . ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ


Ο ΠΑΤΗΡ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ ΤΟΝ ΝΕΟΦΑΝΗ.


Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: ΘΑ ΑΓΙΑΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΛΕΨΕΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΜΙΜΗΘΕΙ

Ένας πιστός νέος, που αρραβωνιάστηκε μία νέα, μάλλον άσχετη στην πίστη, επισκέφτηκε το Γέροντα, για να τον συμβουλευθεί. 

Ο Γέροντας, που βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος, «είδε» αμέσως τις αδυναμίες της μνηστής και του είπε χαρακτηριστικά:Εμπρός τώρα για την αγιότητα. Δεν υπάρχει άλλη λύση για σένα. Θα αγωνίζεσαι να αγιάζεσαι κάθε μέρα περισσότερο, και η σύζυγός σου, που θα βλέπει το πρόσωπό σου να λάμπει από τη χαρά του Χριστού, θα ζηλέψει και θα θελήσει να σε μιμηθεί.
Σε κάθε πρόβλημα, ο Γέροντας έβρισκε την καλύτερη διέξοδο.

*Από το βιβλίο: «Ανθολόγιο Συμβουλών» του ιερομονάχου Πορφυρίου, εκδόσεις Μεταμόρφωσις του Σωτήρος Μήλεσι Αττικής.

Η ΑΓΑΘΩΣΥΝΗ ΤΟΥ Γ. ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ. ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Π. ΑΝΑΝΙΑΣ


ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟΥ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. 2-12-2013.


π. ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ


ΓΕΡ. ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Κακοί λογισμοί. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ. (ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ)


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟ - ΤΗΛΕΒΙΒΛΙΟ


ROMFEA.GR | Γέροντας Εφραίμ για Άγιο Πορφύριο


π.Πορφύριος - Γεώργιος Παπαζάχος


ΜΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΟΡΦΥΡΙΟ.


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης


Όσιος Πορφύριος: Μιλούν γι αυτόν άνθρωποι που τον γνώρισαν


Γ.Παπαζάχος για τον γ.Πορφύριο


Άγιος Πορφύριος (+2 Δεκ 1991): «πως έγινα Μοναχός».


ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΕΥΒΟΙΑ


ο Άγιος Πορφύριος διαβάζει την συγχωρετική ευχή


Γέροντας Πορφύριος - Για το Απόλλων 13 στο διάστημα


Το επιτίμιο του π.Πορφυρίου προς τον π. Παΐσιο


Μαρτυρία του Γέροντα Ανανία για τον όσιο Πορφύριο


Άγιος γέρων Πορφύριος (Γ.Αρβανίτης)


ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟ


Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Υπάρχει μία ζωή αόρατη, η ζωή της ψυχής

Υπάρχει μία ζωή αόρατη, η ζωή της ψυχής.
Αυτή είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να επιδράσει στον άλλον, έστω κι αν μας χωρίζουν χιλιόμετρα. Αυτό γίνεται και με την κατάρα, η οποία είναι δύναμη που ενεργεί το κακό. Αν, όμως, πάλι με αγάπη προσευχηθούμε για κάποιον, όση απόσταση κι αν μας χωρίζει, μεταδίδεται το καλό. Άρα και το καλό και το κακό δεν τα επηρεάζουν οι αποστάσεις. Μπορούμε να τα στείλομε σε αποστάσεις απέραντες. … Ο θρούς της ψυχής μας φθάνει μυστηριωδώς κι επηρεάζει τον άλλον, έστω κι αν δεν εκφράσομε ούτε μια λέξη. Και χωρίς να μιλήσομε, μπορεί να μεταδώσομε το καλό ή το κακό, όση κι αν είναι η απόσταση που μας χωρίζει απ’ τον πλησίον. Αυτό που δεν εκφράζεται έχει συνήθως περισσότερη δύναμη απ’ τα λόγια.

Η κακή δύναμη δεν έχει φραγμούς, δεν εμποδίζεται ούτε από κλειδαριές ούτε από αποστάσεις. Η κακή δύναμη μπορεί και το αυτοκίνητο αν το γκρεμίσει χωρίς να υπάρχει καμιά βλάβη.

Καταλάβατε, λοιπόν πώς οι κακές μας σκέψεις, η κακή μας διάθεση επηρεάζουν τους άλλους; Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε και τον τρόπο να καθαρίσομε το βάθος του εαυτού μας από κάθε κακία. Όταν η ψυχή μας είναι αγιασμένη, ακτινοβολεί το καλό. Στέλνομε τότε σιωπηλά την αγάπη μας χωρίς να λέμε λόγια.

Βέβαια αυτό στην αρχή είναι λίγο δύσκολο.

Πρώτα ήταν ανίκανος να κάνει το καλό, (ο απόστολος Παύλος) μετά που ήλθε ο Χριστός μέσα του έγινε ανίκανος να κάνει το κακό. Και φώναζε μάλιστα: «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός». Το έλεγε, το κήρυττε με καύχηση, ότι «έχω τον Χριστό μέσα μου», ενώ πρωτύτερα έλεγε: «Ήθελα να κάνω το καλό, αλλά δεν μπορούσα».

Έτσι θ’ αποσπάσομε την χάρι του Θεού, θα καταστούμε ένθεοι. Άμα δοθούμε κατά κει, άμα δοθούμε στην αγάπη του Χριστού, τότε όλα θα μεταβληθούν, όλα θα μεταστοιχειωθούν, όλα θα μεταποιηθούν, όλα θα μετουσιωθούν. Ο θυμός η οργή, η ζήλεια, ο φθόνος, η αγανάκτηση, η κατάκριση, η αχαριστία, η μελαγχολία, η κατάθλιψη, όλα θα γίνουν αγάπη, χαρά, λαχτάρα, θείος έρως. Παράδεισος! 

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ομιλία - αποκάλυψη για τον Γέροντα Πορφύριο

Αποκαλυπτική, προ διετίας, ομιλία του πατρός Γεωργίου Αλευρά Καυσοκαλυβίτου, πνευματικού της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, για τον Γέροντα Πορφύριο, την γνωριμία του, το οσιακό του τέλος στα Καυσοκαλύβια, τις παρακαταθήκες που άφησε για το σήμερα, και τη θέση του γέροντα σχετικά με τον αντίχριστο. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης την ημέρα μνήμης του Γέροντα Πορφυρίου στις 2-12-2010 μετά από πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και του σεβασμιοτάτου κ.κ Δαμασκηνού.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ο χριστιανός είναι ευγενής. Να προτιμάμε ν' αδικούμαστε.

«Ο χριστιανός είναι ευγενής. Να προτιμάμε ν' αδικούμαστε. Άμα έλθει μέσα μας το καλό, η αγάπη, ξεχνάμε το κακό που μάς κάνανε. Εδώ κρύβεται το μυστικό. 
Όταν το κακό έρχεται από μακριά, δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Η μεγάλη τέχνη είναι, όμως να το περιφρονήσετε. Με την χάρι του Θεού ενώ θα το βλέπετε, δεν θα σάς επηρεάζει, διότι θα είστε πλήρεις χάριτος.

Στο Πνεύμα του Θεού όλα είναι αλλιώτικα. Εκεί κανείς τα δικαιολογεί στους άλλους όλα. Όλα! Τί είπαμε; Ο Χριστός βρέχει επί δικαίους και άδικους. Εγώ εσένα βγάζω φταίχτη, έστω κι αν μου λέεις ότι φταίει ο τάδε ή η τάδε.


Τελικά σε κάτι φταίεις και το βρίσκεις, όταν σου το πω. Αυτή τη διάκριση ν' ανακτήσετε στη ζωή σας. Να εμβαθύνετε στο καθετί και να μην τα βλέπετε επιφανειακά. Αν δεν πάμε στον Χριστό, αν δεν υπομένομε όταν πάσχομε αδίκως, θα βασανιζόμαστε συνέχεια. Το μυστικό είναι ν' αντιμετωπίζει κανείς τις καταστάσεις με πνευματικό τρόπο.


Να έχουμε αγάπη, πραότητα, ειρήνη. Έτσι βοηθάμε τον συνάνθρωπο μας, όταν κυριεύεται από το κακό. Μυστικά ακτινοβολεί το παράδειγμα, όχι μόνον όταν ο άλλος είναι παρών αλλά κι όταν δεν είναι. Ν' αγωνιζόμαστε να στέλνομε την αγαθή μας διάθεση. Ακόμη και λόγια όταν λέμε για τη ζωή του άλλου που δεν την εγκρίνομε, αυτός το καταλαβαίνει και τον απωθούμε. Ενώ αν είμαστε ελεήμονες και τον συγχωρούμε, τον επηρεάζομε -όπως τον επηρεάζει και το κακό- κι ας μην μάς βλέπει.


Να μην αγανακτούμε με εκείνους που είναι βλάσφημοι, αντίθετοι, διώκτες κ.λπ. Η αγανάκτηση κάνει κακό. Να προσευχηθούμε γι' αυτούς. Ο χριστιανός έχει αγάπη και ευγένεια και φέρεται ανάλογα».

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΠΩΣ ΕΓΙΝΑ ΜΟΝΑΧΟΣ

Το βίντεο- αφιέρωμα στον βίο του Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, ενός από τους πιο δημοφιλείς συγχρόνους Οσίους της εποχής μας, είναι όντως πολύ συγκινητικό αφού μας μεταφέρει πολύ κοντά στον Όσιο Πατέρα μέσω των πολλών ηχητικών ντοκουμέντων. Η έκδοση του παρόντος έγινε από την Ι. Μ. Βεροίας και συγκεκριμένα από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Παλαμά Κυριλλίδη, Καθηγούμενο Ι. Μ. Θεοτόκου Καλλίπετρας.Ας έχουμε την ευχή του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου! ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ.

Ομιλία του ιατρού καρδιολόγου κυρίου Γεωργίου Παπαζάχου, καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών. Προσωπικός ιατρός του οσίου γέροντα Πορφύριου. Διηγείται απίστευτες μαρτυρίες, τι είδα και γνώρισα κοντά στον γέροντα Πορφύριο.

Ομιλία του ιατρού καρδιολόγου κυρίου Γεωργίου Παπαζάχου, καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών. Προσωπικός ιατρός του οσίου γέροντα Πορφύριου. Διηγείται απίστευτες μαρτυρίες, τι είδα και γνώρισα κοντά στον γέροντα Πορφύριο.

Eκπομπή για τον Άγιο Πορφύριο 1/3


Eκπομπή για τον Άγιο Πορφύριο 2/3


Eκπομπή για τον Άγιο Πορφύριο 3/3


ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟ


ομιλία για τον Γέροντα Πορφύριο, ο Λεμεσού Αθανάσιος